Bilim Haberleri

Nasa’nın Perseverance Mars Gezgini, Su İle Temas Halinde Olduklarına Dair İşaretler Kapsayan Kaya Misali Topladı

NASA’nın Perseverance Mars gezgini, uzun bir müddet süresince suyla temas halinde olduklarını gösteren işaretlerle beraber iki kaya misali topladı ve Kızıl…

NASA’nın Perseverance Mars gezgini, uzun bir müddet süresince suyla temas halinde olduklarını gösteren işaretlerle beraber iki kaya misali topladı ve Kızıl Gezegen’deki daha önceki yaşam gidişatını güçlendirdi.

Görev için proje bilimcisi Ken Farley Cuma günü yaptığı açıklamada, “İlk kayalarımız potansiyel olarak yaşanabilir bir sürdürülebilir civarı ortaya koyuyor gibi görünüyor” dedi. “Suyun uzun vakittir orada olması çok ehemmiyetli.”

Altı tekerlekli robot, 6 Eylül’de “Montdenier” olarak adlandırılan ilk misalini ve 8 Eylül’de aynı kayadan ikinci “Montagnac” misalini topladı.

Çapı bir kalemden azıcık daha geniş ve takribî altı santimetre uzunluğunda olan her iki numune de şimdi dolaşıcının iç kısmındaki sızdırmaz tüplerde saklanıyor.

Ağustos başında ilk numune toplama teşebbüsü, kayanın Perseverance’ın sondajına direnemeyecek kadar dağılındığını ispatladıktan sonra galibiyetsiz oldu.

Gezici, ekvatorun hemen kuzeyinde ve 3,5 milyar sene evvel bir göle ev sahipliği yapan Jezero Krateri olarak öğrenilen bir bölgede, Mars’taki şartların bugüne göre çok daha sıcak ve yağışlı olduğu bir bölgede çalışıyor.

İlk misalleri sağlayan kayanın bileşim olarak bazaltik olduğu ve muhtemelen lav akıntılarının mahsulü olduğu bulundu.

Volkanik kayaçlar, radyometrik tarihlemede takviyeci olan kristal mineraller içerir.

Bu da bilim adamlarının, kraterin ne zaman oluştuğu, gölün ne zaman ortaya çıkıp kaybolduğu ve abuhavanın zaman içinde nasıl değiştiği gibi bölgenin jeolojik tarihinin bir fotoğrafını oluşturmasına takviyeci olabilir.

NASA jeologu Katie Stack Morgan bir basın buluşmasında, “Bu kayalarla alakalı eksantrik bir şey de, yeraltı suları ile kesintisiz etkileşim için işaretler göstermeleridir.”

Bilim adamları, kraterin bir göle ev sahipliği yaptığını zati öğreniyorlardı, ancak 50 sene kadar kısa bir müddet süresince su baskın sularının krateri doldurduğu bir “tavada parlama” olma ihtimalini dışlayamadılar.

Artık yeraltı suyunun çok daha uzun vakittir mevcut olduğundan daha eminler.

Stack Morgan, “Bu kayalar uzun müddet su yaşadıysa, bu kayaların içinde daha önceki mikrobiyal yaşamı destekleyebilecek yaşanabilir nişler olabilir” diye ilave etti.

Kaya çekirdeklerindeki tuz mineralleri, antik Mars suyunun minik kabarcıklarını tutuklamış olabilir.

Stack Morgan, “Tuzlar, burada, Dünya’daki daha önceki yaşam bulgularını gözetmek için harika minerallerdir ve aynı şeyin Mars’taki kayalar için de geçerli olabileceğini umuyoruz” diye ilave etti.

NASA, 2030’larda Avrupa Uzay Ajansı ile ortak bir görevde derinlemesine laboratuvar tahlili için misalleri Dünya’ya iade etmeyi umuyor.

Bir cevap yazın